سیستم اطفاء حریق در تاسیسات مکانیکی ساختمان

تأسیسات مکانیکی ساختمان به هر آنچه در چارچوب کلی ساختمان و عایق‌کاری مربوط می‌شود، گفته می‌شود و شامل لوله کشی، سیستم تهویه هوا، سیستم گرمایشی، سیستم خنک‌کننده، سیستم آسانسور، پله‌برقی و غیره می‌شود.

سیستم اطفاء حریق در تاسیسات مکانیکی ساختمان

تعریف تأسیسات مکانیکی ساختمان در اوایل قرن بیستم باعث تغییرات و تنظیمات مهمی در سیستم و ساختار ساختمان‌ها شد. به‌عنوان‌مثال تجهیزات جدید نیاز به فضای جداگانه، مهندسین برق و تأسیسات مکانیکی دارد و سیستم‌های گرمایشی و خنک‌کننده ارتقا یافته است. در ساختمان‌های مدرن سیستم گرمایشی به سیستم حرارت مرکزی تبدیل شده که باعث صرفه‌جویی در انرژی می‌شود. تعدیل و پیشرفت در سیستم‌های گرمایشی بخصوص در آب‌وهوای گرم بسیار مهم است.

برای گرفتن مجوز لازم برای احداث ساختمان‌ها ابتدا باید تأسیسات ساختمانی با توجه به آیین‌نامه مربوطه‌ی ساختمان‌ها طراحی شوند. بازرسان ناظر نیز باید به روند کلی نصب تأسیسات مکانیکی و الکتریکی ساختمان‌ها اشراف داشته باشند تا از هرگونه خطر احتمالی جلوگیری کنند. از مهم‌ترین تأسیسات مکانیکی ساختمان‌ها سیستم اطفا حریق است. آتش‌سوزی می‌تواند در هرمکانی با هر امکاناتی اتفاق بیافتد، اما کلید کاهش خطر ممکن در ساختمان‌ها، جلوگیری از گسترش و وقع آتش‌سوزی است. به‌طورکلی طراحی، اجرا و بهره‌برداری از سیستم اعلام حریق در تأسیسات مکانیکی ساختمان ها به دو منظور حفاظت از جان افراد و اموال صورت می‌گیرد.

انواع دستگاه‌های اطفا حریق در تأسیسات مکانیکی ساختمان

تجهیزات قابل‌حمل آتش‌نشانی یا همان دستی: داشتن تجهیزات لازم در تاسیسات مکانیکی یک ساختمان بسیار ضروری است. ازجمله تجهیزات دستی برای اطفا حریق می‌توان به کپسول اطفا حریق و لوله‌ها یا شلنگ‌های مختص آتش‌نشانی، پتوهای ضد حریق و قفسه‌های مقاوم در مقابل حریق نام برد.

دستگاه‌های هشداردهنده: ساختمان‌هایی که در دست احداث هستند باید در تاسیسات مکانیکی ساختمان خود سیستم هشداردهنده‌ی حریق و آتش‌سوزی را نصب کنند، زیرا تشخیص به‌هنگام آتش‌سوزی باعث کاهش خسارات و خطرات پیش رو می‌شود. دستگاه‌های هشدار ضد حریق، در برابر دود و گرما حساس هستند و در صورت بروز نشانه‌هایی که سیستم نسبت به آن حساس هست، به صدا درمی‌آید و از خطرات احتمالی برای سایر تأسیسات مکانیکی ساختمان جلوگیری می‌کند.

دستگاه‌های اسپرینکلر: این سیستم‌ها می‌توانند جزو حیاتی‌ترین بخش تأسیسات مکانیکی ساختمان در برابر حریق به‌حساب بیاید زیرا به‌صورت خودکار توانایی تشخیص آتش را دارد و سریعاً هشدار را منتقل می‌کند و همچنین توانایی کنترل آتش را دارد. در این سیستم آب تحت‌فشار همیشه در لوله‌ها وجود دارد تا بلافاصله پس از به کار افتادن اسپرینکلر، آب از آن بیرون بپاشد. این سیستم در تأسیسات مکانیکی ساختمان ها و محل‌هایی کاربرد دارد که خطر یخ بستن لوله‌ها وجود نداشته باشد. ساختمان‌هایی که تأسیسات مکانیکی در معرض خطر یا اینکه قابلیت اشتعال و وجود حرارت آزادشده در آن کم باشد شامل: ساختمان‌های اداری، مسکونی و بیمارستان¬ها هستند. اطفاء این دسته از سایر دسته‌ها ساده‌تر بوده و به آب کمتری نیاز دارد.