اصول لوله کشی آب ساختمان

لوله کشی آب ساختمان های جدید نیاز به انجام روش‌های متفاوتی در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان ها دارد. زیرا آپارتمان‌های نوساز معمولا تعداد واحدها و طبقات زیاد و سیستم لوله کشی آب و سرد گم جداگانه‌ای دارند. ضمنا لوله کشی هم باید کاملا اصولی و قابل اطمینان باشد زیرا در صورت ایجاد مشکلی مانند نشتی، هزینه‌ها و مشکلات زیادی برای تعمیر و سالم سازی لوله کشی صرف می‌شود.

اصول لوله کشی آب ساختمان

طراحی تاسیسات مکانیکی هر ساختمان شامل موارد متعددی مانند راه ‌اندازی سیستم های سرمایشی و گرمایشی، سیستم ‌حرارت مرکزی، لوله‌کشی آب ساختمانی، مراحل جوشکاری ساختمان و راه ‌اندازی تاسیسات و اتصالات فلزی می‌باشد. سیستم لوله کشی آب ساختمان اگرچه در ظاهر ساده به نظر می‌رسد اما دارای اصول مهمی است که رعایت نکردن هرکدام از آن‌ها منجر به ایجاد مشکل در بلند مدت می‌گردد.

مراحل لوله کشی آب ساختمان

لوله کشی آب ساختمان به معنای اتصال و توزیع آب از منبع آن به سمت شیرهای ساختمان می‌باشد که همانند طراحی تاسیسات مکانیکی هر مجموعه‌ای نیاز به مقدمات خاص خود دارد. پیش نیازهای لوله کشی ساختمان شامل موارد زیر می‌شود.

نوع و جنس لوله

انواع مختلفی از لوله ها با جنس و برندهای سازنده متفاوت از جمله لوله های آهنی، لوله‌ های فولادی، لوله ‌های مسی، لوله ‌های پلاستیکی، لوله ‌های برنجی و لوله های چدنی در بازار وجود دارد که هر کدام برای کاربردی خاصی ساخته می‌شود. مواردی که در خرید لوله ها باید در نظر داشت عبارتند از:

1. میزان آب
2. فشار آب
3. مقاومت در برابر خوردگی یا زنگ‌ زدگی در دماهای متفاوت
4. بودجه در نظر گرفته شده برای خرید تجهیزات

اندازه لوله ها

طول و قطر لوله ها دومین موردی است که در هنگام لوله کشی آب ساختمان باید بررسی گردد. هر مقداری که طول لوله ها کوتاه تر باشد تجهیزاتی که برای اتصالات لوله ها به کار می رود و بالطبع هزینه لوله کشی و طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان نیز افزایش پیدا می کند. از سوی دیگر اگر طول لوله ها زیاد باشد نیروی اصطکاک بین آب و لوله افزایش و فشار آب افت پیدا می کند.

نکات فنی و ایمنی لوله کشی ساختمان

• مسیر لوله ها باید کوتاه ترین و در عین حال کم ترین پیچ و خم را داشته باشد.
• در مجتمع های مسکونی باید لوله های آب و فاضلاب دور از هم نصب گردند زیرا با آسیب دیدن فاضلاب امکان تراوش آلودگی با آب آشامیدنی وجود دارد که باعث بیماری می گردد.
• لوله ها باید کنار دیوارها یا تیغه و سقف ساختمان نصب گردد.
• لوله ها نباید در مجاورت محل قرار گیری دستگاه های برقی باشد که احتمال برق گرفتگی و اتصال و سوختن دستگاه ها از بین برود.
• قبل از انجام لوله کشی در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان، مسیر عبور تجهیزات دیگر ساختمانی مانند رشته های برقی و ... باید مطابق و هماهنگ با نقشه کلی باشد و تداخلی پیش نیاید که مجبور به دوباره‌کاری گردد.