آسانسور

نصب آسانسور یکی از اولویت‌های کارفرمایان و از مهمترین بخش‌ها در تاسیسات مکانیکی ساختمان ها برای کاربران آن است. 

آسانسور

کاربری و نوع استفاده از هر آسانسور، تعداد طبقات ساختمان، میزان تحمل وزن و مهمتر از همه امنیت آسانسور برای جابه جایی افراد و کالاها از عوامل کلیدی طراحی آسانسور است که باید در تاسیسات مکانیکی ساختمان مورد توجه قرار گیرد.
آسانسور یا بالابر وسایلی هستند که برای جابه‌جایی افراد و اجسام به صورت عمودی مورد استفاده قرار می‌گیرند. آسانسورهای پیشرفته امروزی از همان ایده قرقره قدیمی شکل گرفته‌اند و در تاسیسات مکانیکی ساختمان و سازه‌های بزرگ و کوچک از ساختمان‌های مسکونی گرفته تا برج‌ها و حتی در کشتی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

طراحی سیستم آسانسور

فرآیند طراحی سیستم آسانسور به دو روش کلی صورت می‌گیرد: روش اول این است که خود کارفرما اندازه آسانسور و ابعاد آن را به مجری سیستم آسانسور بدهد و مستقیما مجری را درگیر مسائل طراحی و تاسیسات مکانیکی ساختمان نکند. روش دوم هم این است که کارفرما چهارچوب کلی و شرایط ساختمان را برای کارفرما توجیه کرده و مراحل طراحی را به مجری پروژه محول کند.
هر کدام از دو روش فوق مزایا و معایب خود را دارا می‌باشد. به طور مثال در روش اول با توجه به اینکه کارفرما متخصص باشد یا نباشد همچنین با توجه به ظرفیت موجود ساختمان، امکان طراحی استاندارد کاهش می‌یابد. در روش دوم که البته روش استاندارد این کار است نیز ممکن است ناهماهنگی وجود داشته باشد و استفاده از تجهیزات با قیمت بالاتر موجب ضرر کارفرما و افزایش هزینه‌های تاسیسات مکانیکی ساختمان گردد.

سرویس و نگهداری آسانسور

مراحل سرویس و نگهداری آسانسور به عنوان عضوی از مجموعه تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل ۴ مرحله زیر می‌باشد:

  1. بازرسی آسانسور: برای جلوگیری از ایجاد هرگونه مشکل احتمالی و اصلاح و رفع مشکلات فعلی، سیستم آسانسور باید طبق برنامه زمان‌بندی شده مدون مورد بازرسی قرار گیرد.
  2. سرویس ماهیانه: استاندارد ارائه سرویس برای آسانسورها به صورت ماهانه یکبار می‌باشد. البته این شامل مواقعی که مشکل جدیدی بوجود آید، نمی‌شود و علاوه بر هر بار بازرسی، فرآیند سرویس نیز باید مجزا اجرا شود.
  3. تعمیرات قبل از وقوع خرابی: گاهی اوقات در فرآیند بازرسی و سرویس، مواردی نیاز به تعمیر دارند اما به عنوان عامل خرابی نیستند، بهتر است در این شرایط برای کاهش مخاطرات و افزایش طول عمر سیستم اقدام به پیشگیری نموده و مشکل را سریعا برطرف نماییم.
  4. تعمیر خرابی: این مرحله هنگام خراب شدن آسانسور در تاسیسات مکانیکی ساختمان انجام می‌شود. در این مرحله نباید فقط به حل مشکل قسمت آسیب دیده پرداخت، بلکه باید کل سیستم آسانسور را چک کرده و از کارایی صحیح آن اطمینان حاصل کرد.

به عنوان نکته پایانی این مقاله پیشنهاد ما برای طراحی سیستم آسانسور و در واقع تاسیسات مکانیکی ساختمان، سپردن پروژه به شرکت‌های متخصص در این حوزه و لزوم دریافت تضمین‌های لازم برای بلند مدت می‌باشد.