کاربرد انواع تاسیسات ساختمانی

تاسیسات ساختمانی کاربردهای متعددی در ساختمان‌سازی دارند و در واقع نقشی حیاتی در ساختمان‌های مسکونی و سایر سازه‌ها ایفا می‌کنند. در حقیقت بکارگیری تاسیسات ساختمانی می‌تواند بر صرفه جویی در مصرف انرژی تاثیر داشته باشد و از طرفی طول عمر سازه مورد نظر را افزایش دهد.

در واقع به کارگیری تاسیسات ساختمانی می‌تواند بر ایمنی سازه‌ها نیز اثر بگذارد و از این طریق امنیت ساختمان‌ها را افزایش دهد. در ضمن این تاسیسات ساختمان، سیستم‌های مختلفی مانند سیستم‌های آب و گاز، سیستم‌های سرمایشی، سیستم‌های گرمایشی، سیستم‌های بهداشتی و موارد متعدد دیگر را در بر می‌گیرد.

در این مقاله قصد داریم تا اهمیت و کاربردهای مختلف تاسیسات ساختمانی را بیان کینم و اطلاعات مفیدی در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.

کاربرد انواع تاسیسات ساختمانی

اهمیت تاسیسات ساختمانی

 

در واقع به کارگیری تاسیسات مختلف ساختمانی را مهندسان نقشه‌کشی ساختمان‌ها بر عهده دارند. در صورتی که اصول لازم در بکارگیری این تاسیسات رعایت شده و از طرفی این تاسیسات از کیفیت کافی برخوردار باشند، ساختمان و یا سازه مورد نظر از نظر ایمنی، از استانداردهای لازم برخوردار خواهد بود.

با گسترش تکنولوژی و پیشرفت علم، تجهیزات ساختمانی جدیدی تولید شده‌اند که طول عمر طولانی مدتی دارند و از طرفی سبب می‌شوند که دیگر ساختمان‌ها به بازسازی احتیاجی نداشته باشند. بنابراین از این طریق، طول عمر ساختمان‌ها افزایش می‌یابد.

استفاده از تاسیسات جدید که از استانداردهای لازم برخوردار باشند، سبب می‌شود که به سازه مورد نظر در دراز مدت آسیبی وارد نگردد و در نهایت مصرف انرژی به حداقل برسد. کاهش مصرف انرژی می‌تواند هزینه‌ها را به حداقل برساند. در به کارگیری تاسیسات ساختمانی عوامل مختلفی دخیل هستند. برخی از این عوامل می‌تواند شرایط جغرافیایی منطقه مورد نظر، شرایط مالی صاحب پروژه و موارد دیگر باشد.

در واقع برای به کاربردن تاسیسات ساختمانی مختلف نقشه‌کشی نقش مهمی دارد و باید به گونه‌ای باشد که فضای لازم برای هریک از این تاسیسات در نظر گرفته شود.

کاربرد سیستم تهویه هوشمند در تاسیسات ساختمان‌ها

 

تاسیسات ساختمانی به طور کلی به دو دسته عمده تقسیم می‌شوند که شامل تاسیسات مکانیکی ساختمان و تاسیسات الکترونیکی است. سیستم تهویه هوشمند در ساختمان‌ها در دسته تاسیسات الکترونیکی قرار می‌گیرد. تاسیسات الکترونیکی، تاسیساتی هستند که با استفاده از سنسورهای هوشمند، دمای محیط را اندازه‌گیری می‌نمایند و دمای مطلوب را در فضا به وجود می‌آورد.

تاسیسات الکترونیکی برخلاف تاسیسات مکانیکی ساختمان از ترموستات‌های قدیمی استفاده نمی‌کنند. ترموستات‌هایی که در گذشته در تاسیسات مکانیکی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گرفت، دمای محیط را روی دامنه ثابتی نگه‌داری نمی‌کرد. این بدان معناست که در گذشته همواره شخصی برای زیر نظر داشتن تاسیسات مکانیکی ساختمان لازم بود. اما با روی کار آمدن سنسورهای هوشمند دیگر نیازی به نیروی انسانی احساس نمی‌شود.

سنسورهای هوشمند دو مزیت برای ساختمان‌ها به ارمغان می‌آورند: نخست آنکه میزان خطای انسانی تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند و دوم اینکه در مصرف انرژی به میزان چشمگیری صرفه‌جویی می‌شود.

سیستم های گرمایشی سرمایشی

 

امروزه شاهد تنوع بسیار بالایی در سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی هستیم. بشر امروزی نیاز به صرفه‌جویی در منابع طبیعی را به خوبی درک کرده است. ما امروزه نگرانی‌های بسیاری در مورد نسل‌های آینده داریم، از این‌رو در طراحی سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی تمام اقدامات لازم برای بهینه‌سازی الگوی مصرف به کار گرفته می‌شود.

در این راستا استفاده از منابع تجدیدپذیر مانند استفاده از پنل‌های خورشیدی با استقبال زیادی روبرو بوده است. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن خانه‌های هوشمند، استفاده از پنل‌های خورشیدی در مقایسه با گذشته، با افزایش رو به رو بوده است. در خانه‌های هوشمند سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی توسط پنل مرکزی، کنترل می‌شوند. بدین ترتیب هر زمان که ساکنین ساختمان را ترک کنند، سیستم از کار افتاده و تا حد زیادی از مصرف بی رویه انرژی جلوگیری می‌شود.

سیستم آب و فاضلاب

 

از جمله سیستم‌های حیاتی در تاسیسات ساختمانی، سیستم‌های لوله‌کشی است. سیستم‌های آب و فاضلاب از جمله تاسیساتی است که در محل‌هایی به دور از چشم افراد قرار می‌گیرد. در نتیجه اقدامات لازم برای نگهداری و تعمیر و ایمنی سیستم آب و فاضلاب باید در اولویت قرار داده شود.

سیستم لوله‌کشی آب قبل از تکمیل ساختمان باید به خوبی مورد ارزیابی قرار گیرد تا در صورت وجود هرگونه مشکلی و یا ایراد فنی، تکنسین مربوطه امکان دسترسی به بخش مورد نظر را داشته باشد. در مورد تمام تاسیسات ساختمانی این امکان وجود دارد که در آینده تغییراتی در سیستم اعمال شود. اما در مورد تاسیسات لوله‌کشی ساختمان این امکان وجود ندارد. چرا که در صورتی که نیاز به اعمال تغییراتی در لوله‌کشی ساختمان وجود داشته باشد، هزینه‌های بسیار هنگفتی برای مالکین ساختمان به همراه خواهد داشت.

دفع فاضلاب ساختمانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چرا که در صورتی که دفع فاضلاب به درستی انجام نشود عواقب سنگینی را به دنبال خواهد داشت. دفع فاضلاب ساختمانی با هدف جلوگیری از شیوع بیماری‌های مختلف و افزایش سطح بهداشت زندگی شهری در ساختمان‌ها حائز اهمیت است.

در نهایت باید بگوییم که تاسیسات ساختمانی با توجه به تنوع و کاربرد گسترده‌ای که دارند در زمینه‌های زیادی به کار گرفته می‌شوند. این تاسیسات ساختمانی کیفیت زندگی شهری را به شدت افزایش می‌دهد و رفاه و آسایش را برای افراد به ارمغان می‌آورند.

انتخاب تاسیسات ساختمانی کارآمد، بر طول عمر ساختمان افزوده و رضایت افراد را به همراه خواهد داشت. امروزه تاسیسات ساختمانی تنها شامل موارد ذکر شده نمی‌شود. دامنه‌های بسیار وسیع‌تری پیدا کرده است. ساختمان امروزه از سنسورهای حراراتی برای جلوگیری از آتش‌سوزی در ساختمان استفاده می‌شود که در اطفای حریق نقش مهمی داشته و به حفظ جان ساکنان ساختمان‌ها کمک فراوانی می‌کند.