اهمیت تاسیسات مکانیکی ساختمان

تاسیسات میکانیکی ساختمان زمانی جای خود را در فرهنگ ساختمان سازی باز کرد که نیاز به ساخت سیستم‌های تهویه، فاضلاب، شبکه‌های آبی و ... به‌وجود آمد که یکی از اساسی‌ترین سیستم‌های ساختمانی را تشکیل می‌دهند.

اهمیت تاسیسات مکانیکی ساختمان

نحوه احداث تاسیسات مکانیکی ساختمان بسیار مهم است و کارفرما باید دقت کافی را در شکل بندی اجزای مهم این تاسیسات داشته باشد و بر اساس استانداردهای جهانی اقدام به ساخت و بهره‌گیری از این اجزا نماید.

هر بخش از ساختمان باید متناسب با نیاز آن بخش در دسترسی به تاسیسات مکانیکی ساختمان، فضا در اختیار داشته باشد و عدم دسترسی به تمامی سیستم‌ها و تاسیسات ساختمانی باعث ایجاد نارسایی در امکانات خدماتی ساختمان‌ها می‌گردد.

در فرهنگ‌ها و مناطق جغرافیایی متفاوت، تاسیسات مکانیکی ساختمان انواع و مدل‌های متفاوتی دارند که لازم است متناسب با فضا و محیط احداث ساختمان، ضروریات ساختمانی را در نظر گرفت، برای مثال در مناطق مرتفع استفاده از سیستم ها و تاسیسات پمپاژ آب و متناسب با آن استفاده از شیرآلات صنعتی مناسب یک امر ضروری محسوب می‌گردد.

محاسبه بار سرمایشی و گرمایشی ساختمان‌ها در اقلیم‌های متفاوت آب و هوایی یکی دیگر از ویژگی‌هایی است که طراح و کارفرما می‌بایست در تجهیز تاسیسات مکانیکی ساختمان به آن توجه کافی را داشته و متناسب با آن ابزار مورد نیاز با ظرفیت‌های حرارتی مشخص و مناسب را تهیه نماید تا بهترین بازده را از نظر انرژی و حرارت داشته باشند.

ایجاد تناسب بین فضاهای مختلف خانه و بهره‌گیری این بخش‌ها از سیستم‌ها همانگونه که گفته شد، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و باید بر اساس نقشه تاسیسات مکانیکی ساختمان اقدام به تجهیز این بخش‌ها نمود. برای مثال در فضایی همانند آشپزخانه که سیستم‌های پخت و پز عموما سبب ایجاد گرما می‌شوند، لازم است سیستم تهویه مناسب و قوی قرار گیرد تا چربی‌ها و حرارت غذا به بخش‌های دیگر ساختمان نفوذ نکند.

منبع آبی که لازم است در تمامی خانه‌ها برای بهره‌مندی سیستم‌ها و تاسیسات میکانیکی منزل از جمله شوفاژ، آبگرم‌کن‌ها، تاسیسات اطفاء حریق و شبکه آبی ساختمان تعبیه شود، باید متناسب با حجم مصرفی ساختمان در دوره اضطراری مورد پیش بینی قرار گیرد.

معمولا در ساختمان‌های مدرن برای جلوگیری از آسیب به دیوارها و نماهای ساختمان هنگام تعمیر تاسیسات میکانیکی این سیستم‌ها را به‌وسیله موادی همچون گچ، بتن و ... نمی‌پوشانند و به جای این ابزار از دیوارها، سقف‌ها و کفپوش‌های کاذب بهره می‌گیرند که تعمیرات این دسته تاسیسات را بسیار آسان، سریع و بی دردسر نموده است.

در کشور ما که در محدوده گرم کره زمین قرار گرفته است در برخی از خانه‌ها از سیستم‌های گرمایشی و تامین انرژی خورشیدی نیز بهره می‌گیرند که امروزه این قبیل تاسیسات نیز به مجموعه تاسیسات میکانیکی ساختمان افزوده شده است و لازم است تمهیدات لازم جهت کارایی بالاتر این امکانات فراهم شود.