سیستم‌های تهویه مطبوع مناسب برای بیمارستان‌ها

انتخاب بهترین تاسیسات ساختمان و سیستم‌های تهویه مطبوع برای بیمارستان‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. برای انتخاب بهترین نوع تاسیسات ساختمان برای بیمارستان‌ها باید عوامل زیادی مدنظر قرار گرفته شوند. برخی از این عوامل عبارتند از سهولت در استفاده، راحتی، دسترسی آسان و افرادی که می‌خواهند از این تاسیسات و سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی استفاده کنند.

با شناخت گزینه‌های موجود می‌توان هم در هزینه‌ها صرفه‌جویی کرد و هم شرایط بیمارستان را برای بیماران و مراجعه‌کنندگان بهبود داد. در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های پزشکی نه تنها تنظیم مناسب دما به منظور آسایش و سلامت امری ضروری است بلکه محدود کردن جریان هوا بین بخش‌های خاص آن‌ها نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. 

سیستم‌های تهویه مطبوع مناسب برای بیمارستان‌ها

یکی از مهمترین مواردی که در این زمینه باید در نظر گرفته شود مقررات بیمارستان‌ها در مورد هر کدام از بخش‌هاست. انتقال میکروبیولوژیکی از طریق تاسیسات ساختمان و واحدهای گرمایشی و سرمایشی یک عامل بسیار مهم در تعیین نوع تاسیسات ساختمان به کار رفته در بیمارستان‌ها به شمار می‌آید. روش‌های گرم کردن و سرد کردن مناسب در پیشگیری و درمان بیماری‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

تاسیسات ساختمان از قبیل سیستم‌های گرمایشی مرکزی معمولا برای بیمارستان‌ها مناسب نیستند، چرا که ممکن است باعث انتشار آلودگی در بیمارستان شوند.

الزامات سیستم‌های خنک‌کننده برای بیمارستان‌ها

استانداردهای اولیه تاسیسات ساختمان و سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی در بیمارستان‌ها و محیط‌های پزشکی شامل موارد زیر می‌باشد:

• فراهم کردن فضای داخلی و هوای مناسب برای بیماران و پرسنل بیمارستان

• از بین بردن بوهای نامطبوع

• جلوگیری از انتشار گازهای مضر

• کاهش خطر ابتلا به عفونت – بالاترین میزان غلظت باکتری‌های بیماری‌زا مربوط به کارکنان و فعالیت آن‌ها در حین عمل جراحی است. تغییر ۱۵ تا ۲۰ درصد کیفیت هوا در هر ساعت استانداردی برای تامین پاکترین محیط و از بین بردن بوهای نامطبوع در بیمارستان‌ها است. حتی حداقل میزان ۱۰ درصد تغییر در هوا در هر ساعت احتمال آلوده شدن هوای داخلی فضای بیمارستان‌ها را تا ۹۹ درصد کاهش می‌دهد.

• کنترل رطوبت همچنین نقش زیادی در جلوگیری از آلودگی هوای داخل بیمارستان دارد. اگر رطوبت بیش از حد بالا باشد، باکتری‌ها از طریق ذرات گرد و غبار جذب شده و راحت‌تر منتقل می‌شوند. همچنین اگر رطوبت هوا بیش از حد پایین باشد، شرایط برای ایجاد انواع عفونت‌ها مناسب می‌شود. به طور کلی، استانداردهای بیمارستان‌ها میزان ۴۰ تا ۶۵ درصد رطوبت را برای این گونه فضاها مناسب می‌دانند.

بهترین سیستم‌های خنک‌کننده برای بیمارستان‌ها

با توجه به تمامی این الزامات، انتخاب و نگهداری واحدهای خنک‌کننده و گرمایشی مناسب برای بیمارستان‌ها و مراکز درمانی تقریبا غیر ممکن به نظر می‌رسد. با این حال، با انتخاب تاسیسات ساختمان مناسب و اطمینان از عملکرد خوب و کیفیت بالای آن‌ها می‌توان تا حد زیادی الزامات مورد نظر را رعایت کرد. واحدهای PTAC یا واحدهای مینی اسپلیت گزینه‌های بسیار خوبی هستند.

این نوع از تاسیسات ساختمان امکان کنترل بیشتر و دقیق‌تر و جداسازی آلاینده‌ها را فراهم کرده و محیط‌های اختصاصی در اتاق‌های جداگانه ایجاد می‌کنند.

مینی اسپلیت‌های بدون داکت

مینی اسپلیت‌ها سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی کوچک و بدون داکت هستند که به وسیله یک کمپرسور یا کندانسور در فضای باز کار می‌کنند. هر کمپرسور یا کنداکتور می‌تواند ۴ الی ۸ اسپلیت را پشتیبانی کند. برای نصب این نوع از تاسیسات ساختمان به یک سوراخ کوچک در دیوار ساختمان نیاز است و هر کدام از واحدهای داخل ساختمان هوای داخل هر اتاق را به دقت کنترل می‌کند و خود واحد توسط ریموت یا وای فای کنترل می‌شود.

نکات مهم در مورد مینی اسپلیت‌ها

  • مینی اسپلیت‌ها عموما توسط ریموت‌ها کار می‌کنند، اما در مکان‌های خاصی مانند بیمارستان‌ها یا خانه‌های سالمندان، امکان گم شدن ریموت‌ها بیشتر است. در چنین مکان‌هایی برای جلوگیری از بروز مشکل در اثر گم شدن ریموت دستگاه، بهتر است یک دستگاه کنترل سیمی دیواری نیز برای هر اتاق نصب شود.
  • یکی از اهداف تاسیسات ساختمان و سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی کاهش سروصدا است. مینی اسپلیت‌ها نسبت به واحدهای PTAC سروصدای کمتری دارند و از این لحاظ برای محیط بیمارستان‌ها مناسب‌تر هستند.
  • تعویض فیلترهای هوای مینی اسپلیت‌ها به طور منظم می‌تواند به جلوگیری از افزایش میزان باکتری‌ها در هوا کمک کند.

واحدهای PTAC

واحد PTAC یا سیستم تهویه مطبوع ترمینال بسته‌بندی شده، برای فضاهای بزرگ‌تر که نیاز به شرایط پایدار و تنظیم دقیق شرایط محیطی دارند گزینه بسیار خوبی است. همانند مینی اسپلیت‌ها، این سیستم‌ها واحدهای بدون داکت هستند که نصب و راه‌اندازی آن‌ها بسیار آسان بوده و قادر به تنظیم هوای محیط هستند. هر واحد به طور مستقیم داخل هر اتاق نصب می‌شود و برای کنترل هوای محیط اتاق بسیار مناسب است.

نکات مهم در مورد واحدهای PTAC

  • واحدهای PTAC دارای پمپ حرارتی یا گرمای الکتریکی هستند. در بسیاری از مناطق آب و هوایی، واحدهایی که دارای پمپ حرارتی هستند عملکرد بهتری دارند.
  • بر خلاف مینی اسپلیت‌ها، برای نصب واحدهای PTAC به سوراخ‌های نسبتا بزرگی در دیوار ساختمان نیاز است.
  • تابلوهای کنترل واحدهای PTAC مستقیما روی خود دستگاه قرار دارند. این بدان معناست که دستگاه به ترموستات یا ریموت اضافی نیاز ندارد که امکان گم شدن آن وجود داشته باشد.