طراحی سیستم توزیع گاز برای ساختمانها
سیستمهای توزیع گاز شهری در تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل خطوط لوله گاز برای اهداف مختلف است. پایانههای کاهش گاز، از جمله نقاط توزیع شهری، ایستگاههای توزیع شهری و تنظیم کنندههای فشار فردی، فشار ثابت را به قطعات تجهیزات ارائه میدهند و امکانات ذخیره سازی گاز در مخازن گاز را (برای مصرف روزانه معمولی) به طور عمده برای اهداف شهری و خانگی جبران میکنند.
سیستمهای توزیع گاز در تاسیسات مکانیکی ساختمان برای جدا کردن بخشهای مختلف سیستم لولهکشی گاز در ساختمانها در شرایط اضطراری به وسیله دستگاههای فشار گاز، سیستمهای ارتباطی، سیستمهای هشدار دهنده، کنترلگرهای اتوماتیک و اتصالات مانند دریچههای خنثی، سوپاپ خاموش، دریچههای دروازهای و شیرهای آب و تعمیرکاری طراحی میشوند.
سیستمهای توزیع گاز عبارتند از: شبکههای توزیع گاز و خطوط سرویس گاز.
شبکههای توزیع گاز برای تامین گاز از نقاط اصلی و ایستگاههای توزیع شهری و از تاسیسات ذخیره گاز تا مناطق مصرفی طراحی شدهاند. گاز از طریق خطوط انتقال گاز، به طور مستقیم به مصرف کنندگان عرضه شده و به تاسیسات مکانیکی ساختمان ها و سازهها منتقل میشود. در داخل ساختمانها و سازهها، گاز توسط سیستمهای لولهکشی داخلی توزیع میشود. در سیستمهای توزیع گاز شهری، گاز تحت فشار، بیش از حد مشخص شده، منتقل میشود.
ساختمانهای مسکونی و عمومی و شرکتهای کوچک دولتی به سیستمهای توزیع گاز کم فشار متصل میشوند؛ سیستمهای متوسط و بالا تا kgf 6 / cm2، سیستمهای خطوط توزیع گاز کم و متوسط را از طریق مراکز توزیع شهری و همچنین خطوط انتقال گاز از شرکتهای صنعتی و عمده خدمات عمومی از طریق نقاط توزیع محلی و تاسیسات تنظیم کننده گاز تامین میکنند؛ سیستمهای فشار بالا تا kgf 12 / cm2 برای تأمین گاز به انبارها و شرکتهای بزرگ صنعتی طراحی شدهاند.
برای توزیع گاز در تاسیسات مکانیکی معمولا از سیستمهای زیر استفاده میشود:
- سیستمهای تک مرحلهای که مصرفکنندگان گاز را تنها تحت فشار قرار میدهند (برای مناطق کم جمعیت).
- سیستمهای دومرحلهای که گاز را تحت دو فشار ترکیبی قرار میدهند، یا متوسط و کم فشار یا بالا و کم فشار (تا 6 کیلوگرم بر سانت / سانتی متر) در شهرهایی با فشار گاز متوسط.
- سیستمهای سه مرحلهای که گاز را در سه مقدار فشار عرضه میکنند، زیاد تا kgf 6 / cm2، درشهرهای بزرگ (متوسط و کم)
- سیستمهای چند مرحلهای که گاز را تحت چهار مقدار مختلف از فشار تامین میکنند، بالا تا kgf 12/ cm2 و متوسط و کم تا kgf 6 / cm2 در بزرگترین شهرها.
در صنایع دریایی برای خطوط توزیع گاز از شیرآلات بدون درز و ساخته شده از فولادهای کم کربن و کم آلیاژ استفاده میشود.
سیستمهای توزیع گاز در تاسیسات برای مناطق پرجمعیت معمولا به عنوان سیستم حلقه یا حلقه بسته طراحی شدهاند تا از عرضه گاز بدون وقفه در خلال بخشهای خاصی از خط لوله گاز مطمئن شوند.
تمام سیستمهای توزیع گاز شهری به طور کلی زیرزمینی دفن شدهاند. سیستمهای لولهکشی گاز زیرزمینی عمدتا در مالکیت شرکتهای صنعتی و عمومی مورد استفاده قرار میگیرند. سیستمهای لولهکشی گاز زیرزمینی، و نیز خطوط اصلی گاز، از خوردگی توسط خاک و جریانهای جاری توسط عایق ضدخوردگی محافظت میشوند. برای عایق کردن از روشهای عایق کاری مثل روشهای الکتریکی، روشهای کاتدی، پایه و لایههای محافظ نیز استفاده میشود.
قطر لوله گاز با توجه به محاسبات هیدرولیکی که تمام مصرفکنندگان را در زمان مصرف حداکثر گاز مورد توجه قرار میدهد، تعیین میشود و عمقی که در آن سیستمهای لوله گاز شهری زیرزمینی در خاک دفن میشوند، بستگی به سطح انجماد خاک و میزان خشک شدن گاز حمل شده دارد.
با توجه به مقررات موجود در حال حاضر، خطوط لوله مرطوب باید زیر عمق یخزدایی خاک دفن شوند و خطوط خشک ممکن است در داخل منطقه یخزده در فاصله کمتر از 0.8 متر از بالای لوله تا سطح زمین برای حفاظت از خط لوله گاز از آسیب با وزن وسایل نقلیه کار گذاشته شوند.
سیستمهای لولهکشی مسکونی معمولا با لولههای فولادی جوش داده میشوند. این سیستمهای لولهکشی شامل روترها هستند که گاز را در جهت عمودی، معمولا برای کل ارتفاع ساختمان و خطوط شعاعی آپارتمان، که گاز را از ایستگاهها به تجهیزات گاز فردی حمل میکند، انتقال میدهند. روترهای گاز معمولا در پلهها، پاساژها و آشپزخانهها اجرا میشوند.