تاسیسات مکانیکی در پله برقی
تأسیسات مکانیکی، تجهیزات جداییناپذیر و ضروری در پروژههای ساختمانی جهت راحتی و رفاه استفادهکنندگان است. این تاسیسات در آیتمها و کاربریهای مختلف ارائه میشود که در ادامه درمورد آنها علیالخصوص تأسیسات مکانیکی پله برقی توضیح خواهیم داد.

تأسیسات بهداشتی که در هدایت آب مصرفی و خروج پسماند یا فاضلاب توسط لولههایی در انواع و جهتهای مختلف کاربرد دارد.
تأسیسات مکانیکی HVAC یعنی اجزایی که فرایندهای گرمایش، عبور هوا به صورت مطبوع و کنترل فشار هوا را انجام میدهد تا دما، هوا و رطوبت محیطی به بالاترین کیفیت خود برسد.
تأسیسات مکانیکی گاز رسانی شامل طراحی و تعبیه لولههایی جهت عبور گاز طبق قاعدهای خاص و متناسب با ایمنی بالا میشود.
همچنین لوازمهای مورد نیاز جهت جابهجایی و انتقال آب و یا مواد خاموش کننده آتش، به محل سانحه دیده توسط تاسیسات مکانیکی آتشنشانی انجام میگردد.
اتصالات مربوط به انتقال، کنترل و تنظیم دمای آب در استخرها و مجموعههای آبی و ورزشی نیز جزء تاسیسات مکانیکی است.
تأسیسات مکانیکی مرتبط با آسانسور و پله برقی دربرگیرنده سازههایی جهت انتقال و جابهجایی اشیاء و انسان است.
لازم به ذکر است تأسیسات مکانیکی درمانی نیز در بیمارستانها جهت انتقال گازهای طبی و مورد نیاز بیماران مانند اکسیژن و تنظیم جریان هوا و دمای مناسب محیط ایفای نقش میکند.
همچنین لولههای انتقال بخار در ساختمانها که شامل شیرآلات تنظیم و پایش فشار وغیره از تاسیسات مکانیکی به شمار میرود.
پله برقی و تاسیسات مکانیکی در آن
پله برقی، راهپله متحرکی است که جهت انتقال افراد به بالا و پایین در جهت عمودی استفاده و در محیطهایی که بهکارگیری آسانسور امکانپذیر نیست، تعبیه میشود. این دستگاه در فروشگاهها با ساختار دو طبقه، پایانههای مسافربری، فرودگاهها و غیره کاربرد دارد. از جمله مزیتهای زیاد پله برقی میتوان به گنجایش زیاد جهت انتقال افراد و توان تعبیه آن در کنار محیط راهپله ساکن اشاره کرد. همچنین این دستگاه جهت انتقال مردم به محیطهای خاص نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
تاسیسات مکانیکی پله برقی شامل پلتفرمهای بالایی و پایینی، خرپا، هدایتکنندهها، پلهها، زنجیر پلهها، موتور، گیربکس (چرخدنده ساده، چرخدنده خورشیدی و چرخ وپیچ حلزون) و سیستم ترمز میشود که درادامه درباره آنها به مختصر توضیح خواهیمداد.
- پلتفرم های بالایی و پائینی
این پلتفرمها دارای بخشهای انحنادار حفاظ، موتور، گیربکس و پلهها هستند. پلتفرم قرارگرفته در بالا دربردارنده موتور حرکتی، گیربکس و بقیه تاسیسات و پلتفرم قرارگرفته در پایین شامل چرخدندهها و تاسیسات لازم برای برگشت پله به ابتدای حرکت خود است. پلتفرمها دارای یک صفحه بدون حرکت و ساکن و یک صفحه به صورت دندانه دار جهت ایستادن افراد قبل از استفاده از پله برقی هستند و همچنین بخش بالا و پایینی خرپا را سفت میکنند. طراحی صفحه ساکن مذکور به طوری انجام شده که قابل انتقال و دستیابی برای افراد متخصص جهت تعبیه و مراقبت است. بخش قرارگرفته در میان پلتفرم و پلهها صفحه دندانهدار یا شانهای نام دارد که این قرارگیری به جهت جلوگیری از گیرکردن اشیا در این فاصله، طراحی شدهاست.
- خرپا
خرپا از جمله تاسیسات مکانیکی میانتهی از جنس فلز دارای دو بخش در دوطرف است که جهت اتصال بخش پایین و بالای این پله متحرک مورد استفاده واقع میشود. بخشهای پایین و بالایی خرپا به پلتفرمهای پایین و بالا متصل شده و این پلتفرمها توسط گیرههایی از جنس فولاد و یا با بهکارگیری بتن ریزی به طبقات وصل میشوند.
- هدایت کنندهها
سیستم هدایتکننده در خرپا بهگونهای طراحی شده است که زنجیر پلهها که موجب حرکت همیشگی پلهها در یک مسیر مارپیچی میشود را در مسیر خود قرار دهد. در این فرایند دو چرخدنده هدایتکننده که یکی جهت چرخهای قرار گرفته در جلو پلهها با نام چرخ پله و دیگری جهت چرخهای قرارگرفته در عقب پلهها با نام چرخ کشنده وجود دارد. با زیاد شدن فاصله چرخهای هدایتکننده سطح پله به صورت زاویه ۹۰درجه درآمده و با تکرار این فرایند پلهها به پایان مسیر رسیده و سپس مجدداً به ابتدای مسیر هدایت میشود.
- پلهها و زنجیر آنها
پلهها از جنس آلومینیوم و بهگونهای منسجم ایجاد و به وسیله زنجیری فلزی و همچنین با ایجاد یک زاویه به هم وصل میشوند. نحوه قرارگیری چرخهای هدایتکننده موجب تنظیم و کنترل جهت پلهها در فرایند رفت و بازگشت میگردد. زنجیر پله از تاسیسات فولادی پلهبرقی است که به صورت دستی یا اتوماتیک روغنکاری میشود. البته لازم به ذکر است به تازگی زنجیرهای جدید صنعتی به روغنکاری احتیاجی ندارند.
- موتور،گیربکس و ترمز در پله برقی
موتور پلهبرقی مثل موتورهای مربوط به آسانسور، سه فاز، شامل چهار یا شش قطب و سرعت یکسان است. با زیاد شدن تعداد قطبهای موتور، فرایند راهافتادن آن به آسانتر و روانتر میشود. معمولاً موتور و گیربکس در بخش بالا در پله برقی تعبیه و طراحی میگردد. در پله برقی، گیربکس دارای چند چرخدنده با عنوانهای چرخدنده ساده، چرخ و پیچ حلزون و چرخدنده خورشیدی جهت به راه انداختن همه تاسیسات مکانیکی پله با کمک زنجیر، است. همچنین در ساختار پلهبرقی جهت متوقف کردن آن از ترمزهایی با عنوانهای زبانهای، گوهای و مغناطیسی استفاده میشود که از جمله تاسیسات مکانیکی جهت ایمنی بالا در دستگاه است.